Artistul de vineri – Hans Olaf Halvor Heyerdahl

Pentru că v-am spus astăzi câteva vorbe despre romanul Fata cu Fragi al cărui titlu este inspirat de un tablou omonim al pictorului Hans Heyerdahl și cei de la Humanitas Fiction au împodobit frumos coperta cărții cu un detaliu dintr-o altă pictură de a sa, ne-am gândit că putem să îl prezentăm drept “artistul zilei de vineri” pe blogul nostru.

Hans Olaf Halvor Heyerdahl (1857-1913) este unul dintre cei mai importanți pictori din Norvegia, încadrat în curentul artistic realist.

Hărăzit inițial unei cariere în inginerie, ca și cea a tatălui său care l-a încurajat spre acest domeniu, își dă seama că este atras spre artă și pictură.

În anul 1873, este admis la Academia Națională Norvegiană de Meșteșuguri și Artă Industrială unde este pregătit de pictorul peisagist Peder C. Thurmann. În anul următor, se înscrie la Academia de Arte Frumoase din München unde este îndrumat de mentorii săi de aici să treacă de la peisagistică la pictură istorică și portrete.

Între 1878 și 1882 trăiește la Paris și câștigă locul al treilea la Expoziția Universală (1878) de aici cu pictura sa reprezentând alungarea lui Adam și a Evei din Paradis.

După terminarea studiilor, se stabilește definitiv în Kristiania, vechea denumire a orașului Oslo, verile petrecându-și-le pictând în Åsgårstrand unde îl cunoaște și îl va influența pe Edvard Munch, aflat la începutul carierei sale.

Vă invităm să descoperiți în cele ce urmează câteva din cele mai cunoscute lucrări ale sale:

Bogdan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s