Throne of Crescent Moon de Saladin Ahmed

518Z-JkMHnL._SX308_BO1,204,203,200_Una dintre cărțile surprinzător de bune, deși cvasi-necunoscută la noi, Throne of Crescent Moon, a câștigat premiul Locus pentru debut și a fost nominalizată la premiile Hugo și Nebula. Este primul volum dintr-o serie care sper că va continua, pentru că primul volum te face să îți dorești mai mult.

Povestea este interesantă din mai multe motive. Unul ar fi că se întâmplă într-un oraș oriental, ceea ce face ca poveștile, legendele și credințele personajelor să fie mai exotice decât în mod normal. Un alt motiv ar fi faptul că eroii nu sunt toți tineri, ceea ce m-a făcut să răsuflu ușurată după atât de multe romane cu și despre adolescenți fantastici. 🙂

Personajul principal este doctorul Adoulla Makhslood care are drept ocupație vânarea de ființe supranaturale, a ghul-ilor cu precădere. Doctorul este sătul de această ocupație și își dorește să renunțe la ea, dar, din nefericire, este singurul vânător rămas în viață. Ordinul său și-a pierdut din membri, oamenii au cam uitat de fantastic, astfel încât doctorul este singurul care mai știe invocațiile și tot ceea ce este necesar pentru a oferi sprijin celor aflați în fața pericolelor nopții. Pentru această meserie a renunțat la iubirea vieții lui și a trebuit să își ia, acum, la bătrânețe un ucenic, pe Raseed bas Raseed, care este un derviș tânăr cu păreri foarte clare despre ce trebuie și ce nu trebuie să facă un credincios și un vânător de monștri totodată. Pe parcurs are timp să își mai schimbe părerile…

Deși medicul nostru se află în centrul acțiunii, el este ajutat de către alți doi oameni mai în vârstă, un cuplu pitoresc și minunat format din Dawoud Fiul lui Wajeed și Litaz Fiica lui Likami din Republica Soo. Lor li se adaugă o tânără sălbatică și care se poate transforma în animal de pradă, ceea ce se va dovedi o capacitate utilă pe parcursul cărții, dar îi va face și multe probleme și naște gânduri necurate tânărului derviș.

Ceea ce m-a încântat cel mai mult a fost atmosfera de 1001 de nopți pe care autorul o creează. Ce m-a dezamăgit un pic a fost simplitatea soluției găsite, faptul că Răul e pur și simplu Rău, fără complicații și subterfugii. Cred că mi-ar fi plăcut o rezolvare un pic mai complexă pentru că, probabil, așa m-au învățat alte romane fantasy. Cartea merită citită și sper să fie tradusă pentru că spune o poveste frumoasă și caldă plasată într-o lume exotică și cu un mare potențial.

Diana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s