Îngrijirea pielii subrațului

În articolele precedente, am văzut împreună că a folosi variantele de antiperspirante și deodorante comercializate în hypermarket-uri și parfumerii reprezintă un risc serios pentru sănătate, mai ales dacă sunt utilizate pe termen lung și neîntrerupt.

În cele ce urmează, vă voi vorbi despre o îngrijire mai naturală a pielii de la subraț, eficientă, dar în același timp delicată.

Primul pas, absolut firesc și esențial, este menținerea igienei. Orice variantă de deodorant pe care o folosiți, se aplică obligatoriu pe o piele curată, fiind recomandată o rutină de igienizare zilnică a axilelor. Nu doar pentru pielea din această zonă, ci pentru spălarea pielii de pe tot corpul sunt recomandate săpunuri solide sau lichide care să aibă un pH apropiat de cel al pielii (5,5), fie un pH neutru (maximum 7). Săpunurile obișnuite tind să fie prea acide și înlătură bariera hidrolipidică naturală care protejează pielea, sensibilizând-o. Un efect secundar nedorit este și cel de proliferare a bacteriilor pe zonele unde a fost aplicat, inclusiv ale celor cauzatoare ale mirosului accentuat de transpirație.

Vă sfătuiesc să căutați îndeosebi săpunuri din uleiuri și unturi vegetale saponificate de măsline, migdale, cocos, shea și cacao, care curăță delicat și hidratează intens pielea. Majoritatea săpunurilor din comerț conțin ulei de palmier care nu are proprietăți de îngrijire deosebite, dar este foarte ieftin. Din păcate, nu e nici ecologic: mii de hectare de păduri tropicale sunt arse și defrișate anual pentru a extinde terenurile agricole necesare cultivării palmierilor.

Un alt aspect important în igienizarea pielii axilelor îl reprezintă epilarea. Pentru că doamnele și domnișoarele fac cu pricepere acest lucru sau merg la saloane și știu ce metode li se potrivesc cel mai bine în ceea ce privește rezultatele finale, nu voi intra prea mult în detalii. Deși, am observat oripilat că există un trend “au naturel”, în care femeile fac paradă cu “tufele” de la subraț, inclusiv celebrități ca Madonna, Miley Cyrus, Drew Barrymore, Britney Spears și Julia Roberts. Până la urmă, e o chestiune de gusturi și cultură, mie trebuie să recunosc că nu-mi plac axilele păroase la doamne…

Epilarea pielii subrațului nu are doar rol estetic, ci și unul care îmbunătățește mult igiena personală. Fiind “defrișată”, pielea este mai bine aerisită, temperatura axilelor e mai scăzută și bacteriile se înmulțesc mult mai greu pe o piele epilată. În final, cantitatea de transpirație este mai redusă și mirosul ei mai puțin înțepător.

Mai greu este a-i convinge pe domni să îndepărteze părul de prisos, deși ar fi categoric în avantajul lor. Principalele obiecții sunt legate de percepția celor din jur (temerea de a nu fi percepuți ca fiind efeminați), apoi de dificultățile de întreținere a unei pieli cu aspect sănătos. Bărbații au o pilozitate corporală mai accentuată, firele fiind mai dese și mai groase, existând un risc de iritare a pielii după epilare mai mare decât la femei. Vestea bună, domnilor, este că nu trebuie să deveniți atât de drastici sau radicali în ceea ce privește igiena axilelor! Dacă nu doriți să vă radeți la subsori, procedeul cel mai la îndemână, părul de aici poate fi scurtat cu un aparat de tuns care are piepteni reglabili pentru lungimi diferite ale firelor, în funcție de preferințe. Acum se găsesc, special pentru domni, aparate de tuns inclusiv pentru scurtarea și întreținerea bărbii sau chiar pentru tunderea sau raderea electrică a părului corporal, netrebuind să fii sportiv de performanță pentru a folosi așa ceva.

Pentru părul de la subraț, regula este foarte simplă: mai scurt e mai bine! Dacă vă faceți curaj să-l radeți, este bine să folosiți un aparat de ras sau un “bic” doar pentru această zonă. Ca și la bărbierit, pielea trebuie spălată în prealabil cu apă călduță și un săpun delicat, acesta ajutând la înmuierea părului și deschiderea porilor. Folosirea unui gel sau a unei spume de ras este obligatorie pentru protejarea pielii și o bună glisare a lamei. Aveți grijă ca pielea să fie bine întinsă, iar mișcările aparatului trebuie să fie line, cu o presiune foarte ușoară pe piele și, de preferat, sensul de deplasare a lamelor să fie de sus în jos sau, și mai bine, doar în sensul de creștere a părului. Astfel, riscul de iritare a pielii sau creșterea firelor pe sub ea sunt reduse la minim. Se poate aplica, după această operațiune, o loțiune sau un balsam aftershave fără alcool. Ideal ar fi ca epilarea să o faceți seara, ca pielea să aibă timp să se calmeze până a doua zi dimineață și este suficient să vă radeți la subraț doar o dată pe săptămână sau cel mult de două ori (o dată la 3 zile).

Legat de mirosul transpirației, trebuie să aveți în vedere și faptul că o alimentație bogată în proteine de origine animală, hrana condimentată sau anumite tipuri de medicamente îi pot influența intensitatea, făcând-o mai înțepătoare. Foarte important este să păstrați și un nivel optim de hidratare a organismului.

În “episodul” următor vă voi prezenta variante de deodorante naturale, delicate cu pielea și eficiente în combaterea mirosului neplăcut de transpirație, în funcție de tipul de aplicare: solide, cu bilă sau cu spray natural (fără gaze propulsoare), ca să acoperim toate preferințele. Până atunci, rămâneți sănătoși și frumoși!

Bogdan

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s