Adevărul și alte minciuni de Sascha Arango

adevarul-si-alte-minciuni_1_fullsizeEditura Trei ne propune în colecția Fiction Connection un roman care te ține prizonier până la sfârșit. Un thriller un pic neconvențional, cu un psihopat (oare?) care – vrei,  nu vrei – îți devine simpatic, Adevărul și alte minciuni se construiește pe ideea că adevărul nu este unul singur și că, așa cum frumusețea stă în ochiul privitorului, și adevărul ține de persoana care interpretează faptele prin prisma propriilor emoții, experiențe și dorințe.

De fapt, pe asta și mizează Henry Hayden care pune la cale câteva crime care au drept scop să îi facă viața mai ușoară și să îi rezolve câteva probleme neprevăzute. Hayden duce la bun sfârșit crima/crimele perfecte, îmbinând într-un mod fericit planificarea, hazardul și faptele bune realizate din impuls. Norocul lui Hayden pare uneori supralicitat, dar, în același timp, absolut plauzibil.

Cel mai fascinant personaj nu mi s-a părut, însă, Hayden ci soția sa, Martha. Cât știa ea despre trecutul soțului său? Dar despre prezent? Ce a determinat-o să îi cedeze nu doar faima ci însăși toate creațiile sale? Ce a căutat, cu adevărat la Betty? Știa ce urmează să se întâmple? Și-a dorit asta? Arango ne chinuie cu toate aceste întrebări într-un mod care te face să îl urăști și apreciezi în egală măsură.

Arango scrie, așadar, un roman deosebit, un pic cinic, un pic nostim și un pic exagerat. Cu toate acestea cartea te face să îți dorești o continuare. Pe de o parte, pentru că dorești să afli mai multe despre trecutul lui Hayden, pentru că multe întrebări rămân fără răspuns și, pe de altă parte, pentru că Arango răsucește povestea și o întoarce în atâtea feluri, încât reușește să creeze dependență.

Recunosc că romanul m-a prins și m-a amuzat pe măsură. Un psihopat oarecum inocent, Hayden este departe de prototipul criminalului în serie cu care ne-au învățat majoritatea romanelor polițiste. Fără a avea o părere prea bună despre el, având principii și o morală proprii, îmbinând momentele de răutate cu cele de bunătate excesivă, dar care în tabloul general își au rolul lor, Henry Hayden devine irezistibil nu doar pentru personajele din carte, ci și pentru cititor. Îți dorești să știi ce s-a mai întâmplat cu el, ce altă viață a ales să trăiască după terminarea evenimentelor descrise în carte, dacă și-a ucis sau nu mama. Pentru că Henry devine atât de convins de propriile minciuni, încât reușește să se convingă până și pe el însuși că sunt adevărate.

Vă invit să ascultați un fragment din roman care cu siguranță vă va oferi câteva momente de delectare și vă va determina să cumpărați cartea. Enjoy!

Diana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s