Familia Mea și Alte Animale – o carte de care riști să te îndrăgostești

17760639_1283553085058614_1185957223_nPrima ediție a romanului Familia Mea și Alte Animale a văzut lumina tiparului în anul 2014 la Editura Youngart care face parte din Grupul Editorial Art. Reeditarea din acest an este scoasă tot de cei de la Art, dar în colecția Cărți Cult.

Ce pot să vă spun este că m-am îndrăgostit efectiv de această carte cu caracter autobiografic al cărei autor este naturalistul Gerald Durrell, reputat cercetător în științe naturale și militant pentru protecția mediului înconjurător. De altfel, dragostea pentru ființele necuvântătoare și frumusețea naturii răzbate de pe aproape fiecare filă a romanului.

Gerald Durrell povestește cu mult umor despre viața familiei sale din timpul șederii de 5 ani în insula Corfu între anii 1935 și 1939; cronica de familie este întreruptă pe alocuri de notele autorului despre descoperirile pe care le-a făcut, copil fiind, explorând fauna insulei și descriind cadrul natural idilic și traiul liniștit al localnicilor.

Titlul de față este primul dintr-o trilogie dedicată șederii familiei Durrell în insula Corfu, celelalte volume – Păsări, Lighioane și Rubedenii și Grădina Zeilor – nefiind traduse încă în limba română, deși trag nădejde că se va întâmpla și asta la un moment dat.

Excentrica familie Durrell, despre ale cărei cusururi aflăm din exagerările comice ale lui Gerald (sau Gerry, cum îl întâlnim în poveste), sătulă până peste cap de climatul umed și răcoros din Anglia natală, dar mai ales de efectele secundare neplăcute ale acestei clime, își face bagajele și, cu mic, cu mare, cu cățel (Roger), dar fără purcel, se îmbarcă spre Corfu, despre care au aflat de la cunoscuți că este un paradis terestru. Membrii familiei sunt absolut fermecători. Doamna Durrell, văduvă, este o femeie blândă și o mamă tolerantă, calmă în fața vicisitudinilor soartei și a exuberanței copiilor săi, pasionată de gastronomie. Larry, fiul mai mare, nimeni altul decât celebrul romancier Lawrence Durrell (la noi, cei de la Polirom au publicat titlurile sale care fac parte din seria Cvartetul din Alexandria), este considerat eminența cenușie a familiei, un tip destul de egocentric, infatuat și cârcotaș, mereu gata să dea glas celor mai negre scenarii când familia se află în impas. Leslie este fiul mijlociu, pasionat de arme și de vânătoare, mereu dispus să strice tihna celorlalți cu detunăturile sale. Margo, singura soră, se află în perioada adolescenței, de aceea nu poate fi obsedată decât de acnee, haine, diete și parfumuri. Gerry, mezinul, este un explorator și naturalist în devenire; are grijă să mărească constant familia cu noi membri care mai de care mai interesanți: bufnița Ulise, şopârla Geronimo, cățeii Widdle și Puke, broasca țestoasă Old Plop, pescărușul Alec sunt doar câteva dintre personajele necuvântătoare la ale căror obrăznicii și peripeții veți asista citind cartea.

Romanul are trei părți, aventurile lui Gerry & Co. fiind grupate în funcție de căminele pe care familia Durrell le-a avut în Corfu – vila zmeurie, vila galbenă ca narcisa și vila Albă-ca-Zăpada, după cum le amintește autorul – fiecare cu “setul” lor de întâmplări, dar și cu zonele de “expediții naturale” învecinate.

Pestrița familie Durrell își va face prieteni în timpul șederii în Corfu; nici nu se putea altfel: grecii de aici îi considerau pe toți străinii englezi și le arătau o stimă și o ospitalitate deosebite, iar englezii erau considerați cu toții, fără părtinire, lorzi…

Spiro devine aproape un membru al familiei. A lucrat câțiva ani în America și, după ce a prins cheag, a revenit în Corfu. Are mașină, este vitezoman și claxonează în continuu (pe străzile ultraînguste din Corfu, pline de căruțe, animale și trecători nici nu ai cum altfel!). Este omul bun la toate, prieten devotat și dezinteresat. Vorbește o engleză stricată, cu un accent teribil și îi va însoți pe eroii noștri  în mai toate aventurile și schimbările de domiciliu.

Theodore Stephanides, scriitor, poet și naturalist grec, îl însoțește pe Gerry în expedițiile sale, îi împărtășește și încurajează curiozitatea, i se adresează cu o considerație asemănătoare celei oferite adulților și are mereu o istorioară amuzantă la îndemână.

Lugaretzia este ajutoarea în gospodărie a doamnei Durrell; o femeie cam tălâmbă și leneșă, ipohondră, hărțuindu-i în continuu pe cei din jur cu problemele ei de sănătate, reale și / sau închipuite.

Domnul Kralefsky este doar unul din pedagogii pe care îi va avea Gerry în Corfu, dar cu siguranță cel mai pitoresc: pasionat de ornitologie, are o imaginație ciudată – are o colecție impresionantă de fabulații în care el este de fiecare dată salvatorul providențial al unei (oarecare sau mereu aceeași?!) Doamne, imaginară, aflată la ananghie.

Familia Mea și Alte Animale este o lectură plăcută și interesantă, un titlu care nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă, o lectură ideală pentru adolescenți și adulți la sfârșiturile de săptămână și în vacanțe sau oricând simțiți nevoia de o evadare turistică sau în natură, dar timpul și împrejurările nu vi-o permit. Dar, dacă să zicem că vă plictisesc sau sunt în afara sferei voastre de interes emisiunile de pe National Geographic sau BBC Earth, vor fi totuși anumite pasaje din carte care nu vă vor capta pe de-a-ntregul. Gerald Durrell descrie comportamentul unor specii de insecte și de animale pe care le-a studiat în Corfu. Să nu fiu înțeles greșit: o face fără a fi plictisitor! Mai mult de atât, talentul său de scriitor este remarcabil și tot ce așterne pe hârtie – dialoguri, portrete de personaje, descrieri din natură, întâmplări, observații despre animale și comportamentele lor – este fără îndoială minunat! Și este incredibil de modest – comparându-se cu fratele său, Lawrence Durrell, un romancier consacrat, zice:

Diferența subtilă dintre noi este că el iubește scrisul, iar eu nu. Pentru mine este un simplu mod pentru a face banii care îmi permit să lucrez cu animalele, nimic mai mult.” 

Dând peste acest citat am fost mai mult decât surprins, pentru că scriitura lui pare să contrazică vehement aceste spuse și sunt sigur că veți avea aceeași opinie ca și mine parcurgând acest giuvaer literar.

Bogdan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s