Ingrediente toxice folosite în deodorante și antiperspirante – partea a II-a

armpitdetoxAșa cum am promis de săptămâna trecută, când am vorbit despre gazele propulsoare folosite în spray-uri (nu doar în deodorante și antiperspirante, ci și în produsele de hairstyling) și uleiurile minerale, revin cu ultima parte a articolului despre ingredientele controversate din produsele de îngrijire pe care le folosim, fără a ști că ne riscăm sănătatea.

Printre substanțele cele mai folosite în industria cosmetică,  indiferent de categoria de produse de îngrijire despre care vorbim, se află derivații siliconici. Găsiți în concentrații de până la 5% din ponderea formulelor, sunt folosiți pentru că maschează diferite imperfecțiuni: dau senzația de hidratare și catifelare pielii și părului, diminuează aspectul ridurilor, creează senzația de păr reparat etc. Repet, nu vorbesc despre aceste ingrediente ca despre tratamente-minune, ca despre leacuri pentru probleme capilare și dermatologice, ci ele conferă doar un “camuflaj” temporar al imperfecțiunilor!

Derivații siliconici sunt de două feluri: volatili și denși.

Cyclomethicone, cyclopentasiloxane și cyclosiloxane sunt cei mai frecvent derivați siliconici volatili întâlniți în deodorante și produsele de îngrijire. Ei se evaporă în contact cu căldura pielii și sunt preferați în locul uleiurilor vegetale pentru că, după aplicare pe piele, nu lasă reziduuri. Dintre aceștia, cyclopentasiloxane prezintă riscul cel mai ridicat: testele de laborator pe animale l-au dovedit a fi cancerigen chiar și folosit în doze moderate.

Dimethicone și derivații săi – amodimethicone, cetyl dimethicone – sunt siliconi grei, grași, care formează un film protector la suprafața pielii și a firelor de păr și le maschează imperfecțiunile, dar fără a le trata în vreun fel. Sunt aproape nelipsiți din cremele de față, cremele și loțiunile de corp, produsele pentru îngrijirea părului și deodorantele solide, atât din cele de larg consum, dar și din cele de lux și dermatocosmetice. Din păcate, chiar și în condiții de siguranță în utilizare, aceşti siliconi nu sunt biodegradabili.

Un alt ingredient aproape nelipsit din orice tip de produs cosmetic este propylene glycol. Dacă sunteți posesori auto, e acel antigel pe care îl folosiți pentru mașinile personale cu scopul de a vă proteja motoarele de îngheț, supraîncălzire și coroziune. În industria cosmetică (să știți că este folosit și în cea alimentară; de exemplu,  face produsele de patiserie să fie fresh & fluffy cât mai mult timp!), este folosit pe scară largă pentru că este foarte ieftin și, datorită versatilității lui, poate fi folosit în scopuri variate: agent de hidratare, solvent pentru celelalte ingrediente din formule, emulsifiant etc. Dacă aveți pielea uscată, iritată, probleme cu eczeme sau fungi, propylene glycol-ul le poate agrava. În plus, folosit cu regularitate, poate deveni toxic pentru sistemul renal și ficat.

Talcul este o pudră minerală formată din silicat de magneziu și o proporție mică de silicat de aluminiu. Este folosit pentru proprietățile sale absorbante – fie că vorbim de umiditate, în formulele deodorantelor, antiperspirantelor și a pudrelor de corp, inclusiv pentru bebeluși, fie a sebumului în șampoanele uscate și produsele de machiaj –  și ca agent de îngroșare. Este un produs toxic pentru sistemul respirator și cancerigen datorită impurităților pe care le conține: fibre de azbest. Cei de la Johnson and Johnson au avut mulți ani la rând procese în instanțe din partea unor victime ale cancerului care au folosit talcurile lor și au fost nevoiți să plătească daune materiale de zeci de milioane de dolari. Talcul este în continuare un ingredient foarte controversat și este bine să vă orientați spre produse care folosesc amidon vegetal (starch în limba engleză și în indexul ingredientelor dintr-un produs) care are practic virtuțile talcului, fără efectele sale secundare nedorite.

În final, am lăsat conservanții cei mai toxici, pe care îi bine să îi evitați sau, dacă nu puteți să renunțați la produsele și producătorii care le folosesc, măcar asigurați-vă că sunt ultimele ingrediente listate pe produse, adică au concentrațiile cele mai mici.

Parabenii – cu stufoasele prefixe: methyl-, propyl-, ethyl-, buthyl-, isobuthyl- – sunt acuzați că produc tulburări ale sistemului endocrin, că, asimilați în corp, imită comportamentul unor hormoni umani și că în biopsiile unor tumori au fost găsiți în celulele afectate. Despre methylparaben chiar s-a observat că accelerează îmbătrânirea pielii sub acțiunea razelor UVB și că aduce modificări în ADN-ul celular. Produsele cele mai “bogate” în parabeni până la această dată, din cele pe care le-am avut “în vizor”, sunt produsele profesionale pentru păr Nioxin, făcute de Procter&Gamble. Am fost șocat să văd că sunt printre primele ingrediente ca și concentrație în formulele produselor și că folosesc mai mulți parabeni pentru același produs.

BHT, DMDM Hydantoin, methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone – dacă primii doi din înșiruire sunt asociați cu dezvoltarea de celule mutagenice, ultimii doi sunt neurotoxici și, culmea, i-am văzut folosiți frecvent tocmai în formulele unor produse pentru îngrijirea părului, inclusiv de branduri cu pretenții.

Tocmai pentru că există și conservanți mai blânzi și ar trebui ca aceia să fie folosiți mai frecvent am considerat că trebuie să vă avertizez în legătură cu cei de mai sus.

Sper că ați găsit utile informațiile din articolele din ultimele două săptămâni și că nu v-am plictisit prea tare. Urmează ca săptămâna viitoare să vă ofer niște sfaturi de îngrijire a pielii de la subraț și câteva alternative sănătoase de deodorante și apoi trecem la alte categorii de produse pentru igienă și îngrijire. Până atunci, rămâneți sănătoși și frumoși!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s