Artistul de vineri – Antonio Canova

Antonio Canova este considerat cel mai mare sculptor neoclasic. Provenind dintr-o familie de artiști în piatră, Antonio Canova și-a făcut studiile la Academia de Arte Frumoase din Veneția, dovedind talent, însă, încă de la vârsta de nouă ani.

A sculptat la Veneția și apoi la Roma unde a studiat lucrările lui Michelangelo. Aflat în grațiile papilor, Canova va realiza multe dintre lucrările sale la comanda acestora. Lucrările sale îl vor face cel mai celebru artist al anilor 1800 din Europa. Atent la promovarea proprie, Canova a realizat permanent gravuri după creațiile sale cu care a împânzit Europa. A lucrat și pentru Napoleon, dar cele mai importante lucrări au fost realizate pentru Vatican. Canova a contribuit la restaurarea Viei Appia și a devenit Inspector General al Antichităților pentru statul papal, funcție pe care o deținuse anterior Raphael. Canova a continuat să lucreze pentru papalitate, dar și pentru alți comisionari cum ar fi Carolina de Nord pentru care a realizat o statuie a lui Washington. A murit la vârsta de 64 de ani fără a lăsa urmași.

Vă prezentăm o galerie cu câteva dintre cele mai cunsocute lucrări ale sale:

115963-004-80CCAC74canova_penitent_magdaleneDSCN3470_bearbeitet-1_Kopiesculpture-canova-11antonio-canova-naiad-model-1815-1817-carved-1820-1823canova-sculpture

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s