Ingrediente toxice folosite în deodorante și antiperspirante – partea I

deodorant1Săptămâna trecută ne-am străduit să ne formăm idei clare despre ce sunt deodorantele și antiperspirantele, prin ce se deosebesc unele de altele și am vorbit despre sărurile de aluminiu ca fiind printre ingredientele cele mai periculoase folosite în produsele de îngrijire.

Dacă ai crezut că, ținându-te deoparte de antiperspirante, ai scăpat de griji, îmi pare rău, dar în cele ce urmează te voi dezamăgi. Indiferent că ți-ai luat un deodorant de la Nivea, Dove, Old Spice sau ce se va mai fi găsind prin hypermarket-urile noastre, cam nu prea ai cum să ieși în câștig pe termen lung fără a-ți lua doza zilnică de chimicale care sunt riscante pentru sănătate. Mai mult decât atât, majoritatea acestor ingrediente sunt folosite și de branduri cu pretenții (dermatocosmetice, produse profesionale și branduri de lux) și se găsesc și în alte categorii de produse: cele pentru îngrijirea părului, a tenului și a corpului.

Dintre deodorante și antiperspirante, cele mai “antipatice” pe care le poți folosi sunt cele de tip spray, cu aerosoli. Da, știu, ești o persoană ocupată, mereu pe fugă. Îți place acest tip de deodorant pentru că se aplică ușor, se usucă rapid și te poți îmbrăca imediat după ce l-ai folosit. Dar, spre deosebire de celelalte categorii de deodorante – roll-on (cu bilă) sau stick (solid) – cele spray sunt mai toxice pentru că, pe lângă absorbția prin piele a unui procent din ingrediente, te expui riscului de a le inhala din “norul activ” pe care îl creezi în timpul folosirii produsului.

Ah, foarte important, ca să înțelegi de ce te sâcâi cu toxicitatea ingredientelor cosmetice: ingredientele oricărui produs de îngrijire aplicat pe piele sunt absorbite, într-un anumit procent, în fluxul sanguin, cam în 30 de secunde. O femeie cochetă și modernă, care folosește și produse de machiaj (fond de ten, BB Cream, mascara, ruj etc.) aduce în fluxul sanguin în jur de 200 de substanțe chimice, zi de zi. Cam nu prea îți mai vine să tratezi cu superficialitate acest subiect, nu?!

Revenind la spray-uri, gazele propulsoare folosite sunt de obicei derivați de butan și propan, ingredienți toxici și iritanți pentru piele. Butanul nepurificat corespunzător poate fi contaminat cu butadien, o substanță dovedită ca fiind cancerigenă. Dacă se face sau nu cum trebuie purificarea butanului folosit în spray-uri, nu avem cum să știm sigur, ar trebui să mergem pe încredere oarbă. Eu, unul, nu o am. Dar tu?!

Ingredientele despre care voi vorbi mai departe le-am văzut afișate nu doar pe listele formulelor din deodorante și antiperspirante, ci și în produsele de îngrijire a pielii (ten și corp, creme și loțiuni) și a părului (șampoane, balsamuri, produse de styling etc.). Evident, nu pe toate laolaltă, dar cel puțin două în aceeași formulă în mod sigur.

Petrolatum este o hidrocarbură derivată din petrol care creează un film protector la suprafața pielii ce previne deshidratarea și dă senzația de catifelare. Ca exemplu, este ingredientul-cheie pe care se mizează în gamele masculine de îngrijire de la Dove. Fiind un produs petrolier – îmi vin involuntar în minte imagini cu păsări victime ale unor dezastre ecologice provocate de platforme petroliere – prezintă un risc ridicat de contaminare cu hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) care, pe lângă iritații și alergii, sunt asociate cu dezvoltarea de celule canceroase.

Parafina (paraffinum liquidum) este un ulei mineral, derivată tot din petrol. Are cam aceleași acțiuni în domeniul îngrijirii pielii, dar și prezintă riscuri asemănătoare cu cele oferite de petrolatum, dar spre deosebire de acesta este fluidă. Ca și petrolatum, este unul dintre ingredientele cele mai frecvent folosite în produsele pentru corp, îndeosebi în deodorante solide, loțiunile de corp, creme de mâini și balsamuri de buze.

În episodul de săptămâna viitoare, vom vorbi despre derivații siliconici și câțiva conservanți de care ar fi ideal să vă feriți, urmând ca în al treilea articol să vă ofer niște exemple de deodorante naturale pe care le-am folosit și îndrăgit plus câteva sfaturi de îngrijire a pielii de la subraț. Sper să găsiți interesante și utile informațiile din aceste articole! Să fiți sănătoși, frumoși și iubiți!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s