Șase romane construite în jurul unor opere de artă – partea a doua

914629 (1)4. Femeia de pe scări de Bernard Schlink

Cunoscut publicului mai ales pentru romanul său Cititorul, Bernard Schlink ne propune în Femeia de pe scări o poveste de dragoste situată cam în același registru cu cea din romanul care l-a făcut celebru. Narată la persoana întâi, cartea ne spune povestea primei iubiri a unui tânăr avocat aflat în plină ascensiune. El o cunoaște pe Irene Gundlach atunci când aceasta vine la cabinetul său împreună cu Karl Schwind, bărbatul pentru care și-a părăsit soțul, dar și pictorul care a realizat tabloul care îl face pe tânărul nostru avocat – al cărui nume nu îl vom afla pe parcursul cărții – să se îndrăgostească pentru prima oară. Schlink ne descrie astfel tabloul:

Tabloul înfățișează o femeie coborând niște scări. Piciorul drept atinge ultima treaptă, în timp ce stângul nu s-a dezlipit încă de cea de sus, însă e pregătit să facă următorul pas.E goală, are corpul palid, părul pubian și de pe cap, blond, iar capul îi strălucește în lumină. Goală, palidă, blondă – pe fundalul cenușiu-verzui al treptelor și al balustradei șterse, femeia se apropie de privitor ca și când ar pluti.

Naratorul își aduce aminte de prima lui poveste de dragoste atunci când, în urma unei călătorii de afaceri la Sydney, vede tabloul într-o expoziție după mulți ani de la evenimentele rememorate. Căsătorit, cu o situație materială bună, cu copii mari, tânărul de altă dată pleacă în căutarea femeii care i-a marcat tinerețea și care a rămas o enigmă pentru el. O va găsi pe Irene, dar nu așa cum se aștepta, pentru că timpul –  ne place sau nu – trece peste fiecare dintre noi și lasă urme. Cartea ne oferă câteva pagini zguduitoare și emoționante despre iubire, boală și sacrificiu. Poate că nu se află la nivelul romanului Cititorul, dar Femeia de pe scări este o poveste impresionantă care are în centru o lucrare de artă fictivă.

 

ingeri-si-demoni_1_fullsize5. Îngeri și demoni de Dan Brown

Da, știu, Dan Brown este un autor comercial și din punctul meu de vedere are o mare problemă cu finalurile ceea ce este un mare minus când vine vorba de romane polițiste. Cu toate acestea, nu putem trece cu vederea faptul că, atât Codul lui Da Vinci, cât și Îngeri și demoni, au la baza intrigii opere de artă celebre.

Faptul că Brown popularizează opere de artă nu este un lucru rău. Mai mult, succesul cărților și filmelor sale au dus la apariția unor ghiduri turistice axate pe cărțile sale, în care sunt propuse tururi în orașele care apar în cărți conform traseului urmat de personaje.

Am ales Îngeri și demoni pentru că este cartea care mie mi-a plăcut cel mai mult. În carte  un rol important revine sculpturilor lui Gian Lorenzo Bernini, care sunt absolut fantastice. Dintre acestea, favorita mea este Extazul Sfintei Tereza, Brown reușind să o descrie foarte bine, ceea ce mă face să cred că nu este cu totul lipsit de talent literar.

work_098

Cărțile lui Brown au fost ecranizate cu Tom Hanks în rolul profesorului Langdon.

 

6.  Seria Prey de John Sandford

1241_2Am inclus seria lui Sandford pentru că aproape în fiecare volum se face trimitere la o operă de artă, la literatură sau filme și jocuri. În plus, cred că este unul dintre cei mai înzestrați scriitori de romane polițiste actual. Seria include peste 25 de romane în care personajul principal este Lucas Davenport, detectiv și creator de jocuri pe calculator. Dacă uneori cititorii se plâng că de-a lungul seriilor personajele nu se dezvoltă, ei bine, în cazul lui Lucas nu este cazul. Suntem martori nu doar la rezolvarea unor cazuri extrem de bine construite, dar și la viața lui Lucas, când se îndrăgostește, când pierde pe cine iubește, când se căsătorește și tot așa. Este o serie care merită citită cap coadă de toți iubitorii de romane polițiste bine scrise. Vă promit că nu vă veți plictisi și că în scurt timp Lucas va deveni unul dintre detectivii voștri favoriți.

Dintre obiectele de artă aduse în discuție mie mi-au plăcut cel mai mult Netsuke, adică statuete de mici dimensiuni de origine japoneză care aveau atât un scop decorativ, cât și unul practic pentru că kimono-urile nu aveau buzunare, nu-i așa? Statuetele sunt extrem de valoroase și foarte frumoase.

Câteva dintre cărțile lui Sandford au fost transformate în filme cu Mark Harmon pe care îl știți cu siguranță din serialul TV NCSI:  Anchetă militară, în rolul principal. La noi, cărțile sale au început să fie traduse, la un moment dat, de către cei de la Nemira.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s