Marele Gorsky… sau banii n-aduc fericirea

marele-gorsky-humanitas-fiction-2017Apărut de puțin timp la Editura Humanitas Fiction, Marele Gorsky este comparat / asemănat atât de critica literară, cât și de editori cu romanul Marele Gatsby. Imediat am fost atras de subiectul cărții, dar și de localizarea geografică a acțiunii; nu și de coperțile cam fistichii, trebuie să recunosc: inițial am crezut că țin în mâini o apariție din genul “chick lit” pentru iubitoarele de sclipici și fake-uri à la Vuitton. Noroc că am auzit și io de zicala: “don’t judge a book by its covers!”

Vesna Goldsworthy, autoarea cărții, ne face cunoștință cu o galerie pestriță de personaje, ale căror destine se împletesc neașteptat, încât ai impresia la un moment dat că nu autoarea este regizoarea care trage sforile narative, ci doar un martor al dramelor pe care ni le povestește.

Eroul central și vocea narativă a romanului este Nikola Kimovič, imigrant sârb, posesor al unui doctorat inutil în literatură engleză, care lucrează la o librărie ponosită și dezordonată din Chelsea – sau Chelsky, așa cum se referă el uneori la numele cartierului – una din zonele cele mai bogate ale Londrei. Părăsește Belgradul la începutul războiul din fosta Iugoslavie pentru a fugi de recrutarea în cadrul armatei, evitând – după cum recunoaște el însuși cu amărăciune – să ajungă în situația de a ucide și a fi ucis. Este un sacrificiu enorm, pentru că la puțin timp după plecare își pierde ambii părinți.

Pe rând, încep să apară în cadru și alte personaje interesante. Roman Gorsky, purtătorul unei distincții militare din partea “națiunii sârbe recunoscătoare” pentru serviciile aduse (oleacă de trafic de armament în timpul războiului care a dus la fărâmițarea statală a federației iugoslave). Personaj enigmatic, aflăm mai târziu despre el că are pregătire de matematician. Intrat în anturajul “legendarului primar al Volgogradului (Leningrad)” care avea relații-cheie din “Estul Berlinului până în Shanghai”, se îndrăgostește la prima vedere de mezina acestuia, Natalia, studentă în istoria artei și, în spirit de rebeliune și independență financiară, escortă în Sankt-Petersburg. Aceasta va ajunge peste ani soția-trofeu a britanicului Tom Summerscale, un scăpătat din clasa superioară cu alură de jucător de rugby, care și-a făcut averea colaborând cu interlopi ruși, facilitând și gestionând afacerile lor necurate care au “explodat” după căderea URSS-ului. De altfel, în aceeași perioadă, se îmbogățesc ilicit mai toți oligarhii ruși, inclusiv Roman Gorsky, care are o avere absolut fabuloasă.

Pe Roman și Natalia îi întâlnim în Londra zilelor noastre, ambii clienți ai librăriei Fynch’s. Gorsky îl angajează pe librarul Nikola să-i procure titluri prețioase din literatura rusă și universală, dar și cărți de artă pentru a o impresiona și a o cuceri pe iubirea sa de o viață, Natalia. Aceasta era deja o clientă fidelă a librăriei, o frumusețe ireală pasionată de albume de artă, pentru care Nikola amenajează și o secțiune de artă în cadrul librăriei.

Acționând în interesele celor doi, Nikola este atras într-o vâltoare de evenimente asupra cărora nu are niciun control și vine în contact cu personaje care de care mai excentrice: Gery Pekarova, fostă glorie olimpică a gimnasticii bulgărești, reciclată în antrenor și dietetician al Nataliei Summerscale; Mahmoud Allaoui, așa-zisul contabil al lui Tom Summerscale, de fapt dealer-ul său de droguri și a cărui soție, Janice Allaoui, o englezoaică promiscuă, este amanta lui Tom. Iubirea interzisă dintre Gorsky și Natalia va trece ca un tăvălug peste toți cei menționați mai sus, dând naștere la tensiuni și rivalități, desconspirând secrete bine ascunse, distrugând vieți și familii.

Povestea este bogată în referiri la artă, cărți și personaje literare, nume de străzi și locuri din Londra, dar autoarea le introduce în text fără a deveni obositoare sau a face lectura dificilă. De altfel, mi s-a părut că acest oraș, denumit cu sarcasm de imigranții ruși Londongrad, este un personaj în sine, un nou Babel care înghite anual mii de imigranți din toate colțurile lumii, care își părăsesc căminele și familiile în speranța unei vieți mai bune. Descrierile orașului și ale locuitorilor lui, de fapt întreaga scriitură a Vesnei, sunt minunate și se citesc cu plăcere, fiind punctate pe alocuri cu o ironie mușcătoare, deși mi se pare că uneori le lipsește realismul. Iată, de exemplu, cum descrie clima londoneză:

Toate acele luni la Londra îmi par acum reci ca un noiembrie […]. Anglia nu mi-a oferit nici un anotimp în care memoria să mi se ancoreze […]. A plouat tot timpul și singurele schimbări ale vremii erau când ploaia se transforma în zloată. O dată sau de două ori, în drum spre muncă, mi-am ridicat ochii spre norii care atârnau peste grădinile mustind de apă și am zărit în trecere un glob palid dincolo de ei; un soare timpuriu sau o lună târzie, nimeni nu ar fi putut spune, plutind în aer, ca promisiunea unui escroc. Chiar și miezul primăverii părea că este începutul iernii viitoare, sau așa se glumea.

Am găsit foarte captivante detaliile despre provocările traiului de imigrant în Londra contemporană, descrierile stilului de viață opulent, exuberant al miliardarilor ruși, dar și informațiile legate de meseria de librar, practicată într-o altă manieră și la un alt nivel aici, dar cumva similară experienței mele profesionale din urmă cu câțiva ani.

Marele Gorsky este o lectură ușoară, interesantă, perfectă pentru weekend, plină de pitoresc și inedit, o satiră despre lumea ciudată a celor nefiresc de bogați, arătându-ne cum vieți, orașe și culturi pot deveni aservite banilor. Pun pariu că îl veți îndrăgi pe Nikola pentru remarcile lui seci, pentru umorul lui melancolic, pentru dualitatea lui – străin de anturajul său și totuși un observator intim al celor din jur. Ca și mine, cred că nu veți regreta timpul și energia acordate acestei lecturi, ci dimpotrivă… Oare va fi și vreo ecranizare?

Bogdan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s