O altă poveste de dragoste din timpul celui de-al doilea război mondial

alliedposterDramele umane ale celor care au trăit și au fost victime ale conflagrațiilor mondiale sunt o sursă inepuizabilă pentru scriitori și scenariști. Citim cărți și vizionăm filme care au ca fundal aceste perioade istorice și de fiecare dată ne cutremurăm, captivați de ceea ce aflăm, dar totodată suntem și recunoscători că generația noastră nu a experimentat în mod direct ororile războiului.

Filmul Allied, regizat de Robert Zemeckis – care are în spate reușite precum Forrest Gump și The Polar Express – este o poveste de dragoste și spionaj, o dramă care ne poartă în Casablanca și Londra în timpul celui de-al doilea război mondial. Pelicula îi are protagoniști pe doi dintre cei mai iubiți actori ai momentului, Brad Pitt și Marion Cotillard.

În anul 1942, ofițerul canadian Max Vatan (Brad Pitt), spion al serviciilor militare britanice, este parașutat în deșertul marocan. Transportat în Casablanca, el trebuie să ia legătura cu o luptătoare din mișcarea franceză de rezistență, frumoasa Marianne Beauséjour (Marion Cotillard). Lucrând sub acoperire, ei pozează în ochii vecinilor și ai anturajului drept un cuplu de căsătoriți, simpatizanți ai nazismului (m-am amuzat auzindu-l pe Brad cum se chinuie să vorbească o franceză cu accent parizian). Misiunea lor, aparent suicidară, este de a asasina un ambasador al Reich-ului la o petrecere. Între protagoniști se înfiripă o poveste de dragoste care este continuată și “validată” prin căsătorie la Londra.

Max și Marianne întemeiază o familie frumoasă, în aparență fericită și armonioasă, invidiată de colegi și cunoscuți. Fiica lor, Anna, se va naște sub cerul liber, chiar în timpul unui raid aerian al germanilor. Pentru siguranța lor și a fetiței se vor muta la Hempstead unde viața liniștită și idilică aproape te fac să uiți de război.

Tihna și siguranța familială încep să fie amenințate în momentul în care serviciile de spionaj britanice îl înștiințează pe Max că există suspiciuni conform cărora soția sa are o identitate falsă și că raportează informații serviciilor de spionaj ale Berlinului.

Imaginile recreate ale Casablancăi și Londrei din timpul anilor de război sunt foarte interesante și recunosc că am o slăbiciune pentru tot ce înseamnă “vremuri de altă dată”.

Filmul are secvențe de acțiune reușite, captivante pe alocuri, însă nu construiește un suspans convingător, nici nu are suficientă energie ca să ne emoționeze pentru a avea impactul pe care și l-a propus.

Brad Pitt și Marion Cotillard sunt foarte talentați și atrăgători, dacă îi evaluăm individual, dar alchimia dintre ei nu a funcționat așa cum mă așteptam, chiar dacă se achită onorabil de roluri. Cu atât mai mult cu cât gurile-rele afirmau că Angelina Jolie ar fi demarat divorțul de Brad Pitt, pe lângă alte motive, și în urma unei aventuri a acestuia cu Marion în timpul filmărilor.

Allied este un film bun și vă îndemn să îl vizionați atunci când veți avea ocazia, deși cred că vă va lăsa și vouă impresia că se putea realiza ceva mai mult, mai ales că povestea, distribuția și regizorul au un potențial foarte ridicat.

Bogdan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s