Artistul de vineri – Carl Larsson – un artist a cărui biografie ar fi putut fi scrisă de Charles Dickens

Carl Larsson a văzut lumina zilei la data de 28 mai 1853, fiind considerat pe drept cuvânt unul dintre cei mai importanți pictori și graficieni suedezi.

Copilăria sa a fost cu adevărat traumatizantă și iată cum o descrie în câteva cuvinte: “Ca o regulă, fiecare încăpere era căminul a trei familii; sărăcia, mizeria și viciul propășeau acolo”. Vorbim de perioada 1850-1860, când în suburbiile Stockholmului holera și tuberculoza secerau mii de suflete, astfel încât peste 100000 de suedezi imigrează în America.

Familia Larsson nu a fost printre ei, iar Carl a supraviețuit acestei perioade crunte, chiar dacă mediul familial nu îi aducea o alinare: tatăl său, un om temperamental și alcoolic, era violent cu soția sa și de cei doi fii ai lor. Mama, o spălătoreasă harnică, era stâlpul familiei. Nu de puține ori au răbdat de foame, iar pe vecini – o cloacă pestriță de hoți, prostituate și criminali – nu puteau conta pentru niciun sprijin.

La şcoala pentru copii săraci, Carl este remarcat de unul dintre profesori și acesta îl ajută să obțină un loc la academia de artă din Stockholm. În 1877 pleacă la Paris pentru a-i întâlni și a învăța de la pictorii impresionişti, iar în timpul șederii aici își descoperă pasiunea pentru acuarele, depărtându-se treptat de picturile în ulei.

Picturile, acuarelele și desenele sale prezintă de obicei secvențe din viața de familie și sunt inspirate de căsnicia sa fericită cu soția lui, Karin, pictor și ea, care i-a dăruit 8 copii. Operele ne arată o mare atenție la detalii, surprind și emoționează prin gingășie, seninătate, veselie, luminozitate și culori intense. Pe mine m-au surprins, gândindu-mă la copilăria sa traumatizantă. Studiile sale despre natură, evocarea luminii deosebite a Nordului sunt minunate. Printre altele, Carl Larsson a fost printre primii ilustratori ai basmelor lui H.C. Andersen între anii 1875-1876. El și soția sa sunt considerați de suedezi, în materie de design, inspiratori ai locuințelor în culori pastel, cu ferestre mari și luminoase.

Vă invităm să admirați mai jos o selecție cu câteva din cele mai frumoase realizări ale sale:

Carl_Larsson_-_Self-Portrait_(In_the_new_studio)_-_Google_Art_Project8478aa1f34d09931ca42c7a68ab84259brita5-in-the-carpenter-shop-1905-Carl-LarssonCarl Larsson-462486

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s