Mandolina Căpitanului Corelli – o poveste de neratat

mandolinaNu-mi este deloc ușor să scriu despre Mandolina Căpitanului Corelli: pe deoparte, vreau neapărat să vă conving să o citiți, pe de altă parte – nu vreau să vă dezvălui prea mult, ca să nu vă știrbesc emoția și plăcerea lecturii. Deși de dimensiuni impresionante, romanul se citește lejer pentru că este minunat scris, complex, cu personaje memorabile și interesant. Dacă ați auzit de recomandări de lectură precum “1001 de cărți de citit într-o viață”, titlul de față se regăsește în listă, iar eu l-aș pune în primele o sută.

Traducerea în limba română, foarte reușită, este semnată de Mihnea Gafița și a apărut la editura Curtea Veche Publishing. Nu știu în ce măsură o mai puteți găsi în librării, dar pe site-ul editurii apare în stoc și, credeți-mă pe cuvânt, își merită prețul cu prisosință. Este o carte pentru recitit, de împrumutat și prietenilor și de avut în bibliotecă.

Mandolina Căpitanului Corelli este scrisă de Louis de Bernières care, în ciuda numelui cu rezonanță franceză, este unul dintre cei mai îndrăgiți autori britanici contemporani, londonez get-beget.

Evenimentele descrise în cartea de față au drept cadru natural pitoreasca insulă grecească Kefalonia, în cea mai mare parte, și se petrec în timpul ocupației italiene și naziste din cel de-al doilea război mondial plus câteva decenii după.

Autorul se dovedește un bun cunoscător al modului de viață simplu, idilic și pașnic al localnicilor, al tradițiilor lor. Felul în care le tratează, descrierile cadrelor naturale și a istoriei insulei dovedesc nu doar o documentare minuțioasă și talent narativ, ci și faptul că Louis de Bernières este îndrăgostit de aceste plaiuri și de oamenii săi.

Protagoniștii romanului sunt Pelagia, fiica doctorului cu veleități de cronicar Iannis, și Antonio Corelli, căpitan în armata italiană. Povestea lor de dragoste este firul Ariadnei care ne călăuzește de-a lungul cărții.

Câteva din evenimentele de un mare dramatism evocate, și nu voi pomeni decât două, sunt fapte istorice care au marcat destinele kefalonezilor, și nu numai pe-ale lor, pentru totdeauna.

În anul 1943, Divizia italiană Acqui refuză să-și predea armamentul foștilor aliați germani cu care inițial au ocupat insula. Urmările sunt cutremurătoare: aproape 1500 de soldați italieni au murit în lupte, 5000 de prizonieri au fost masacrați în împrejurimi, iar o parte din cei  evacuați și îmbarcați – în jur de 3000 de oameni! – s-au înecat, deoarece nava ce îi transporta a lovit o mină submarină.

Un alt eveniment cu urmările unei apoclipse zonale este cutremurul din 1953: cu o magnitudine de 7,2 grade, rade de pe fața pământului localități întregi și înalță nivelul insulei cu 60 cm.

Câteva capitole sunt savuros povestite din perspectiva unor personaje secundare, dar cu o importanță covârșitoare în acțiune: Il Duce (dictatorul italian Benito Mussolini), Metaxas (premierul elen) și Carlo Guercio, un tânăr italian homosexual care se înrolează în armată și va lupta pe frontul albanez, fiind încartuit mai târziu în Kefalonia.

Frumoasa Pelagia este curtată intens de pescarul Mandras, un flăcău zdravăn după care ofta toată suflarea feminină a satului în care locuiau. Atrasă de el, dar fără a fi cu adevărat îndrăgostită, Pelagia se logodește cu acest tânăr. Pentru că în scurt timp izbucnește războiul, Mandras se înrolează, fără a cugeta prea mult la implicațiile acestei decizii, și ajunge pe front.

În anul 1941, insula este invadată de trupe italiene și germane, care sunt imediat ostracizate de localnici. Ofițerii și gradele superioare sunt repartizați spre cazare la casele kefalonezilor. La casa doctorului Iannis și a Pelagiei se înființează căpitanul Antonio Corelli pe care Pelagia decide din primele clipe să-l urască, iar ea și doctorul se vor întrece în a-l șicana. Dar cât timp poți urî un om care cântă dumnezeiește la mandolină, care la salutul “Heil, Hitler!” răspunde cu “Heil, Puccini!”, care salută plin de curtoazie localnicii în limba lor natală? Ce-i drept, ceea ce credea el că sunt formule de politețe erau de fapt înjurături grecești strașnice, căci căzuse victima unei farse…

Mandolina Căpitanului Corelli este o carte care nu doar vă va trezi emoții puternice și pe care o veți iubi, ci vă va și amuza de multe ori, pentru că Louis de Bernières are un umor autentic. Refuz să vă spun mai multe, ca să nu vă alterez plăcerea lecturii.

Romanul a fost ecranizat în anul 2001 chiar pe insula Kefalonia, în decoruri care evocă un paradis terestru. Distribuția reunește nume celebre: Nicolas Cage, Penelope Cruz, Christian Bale, John Hurt și Irene Papas. Dar trebuie să vă avertizez că pelicula nu se ridică nici pe departe la nivelul romanului! Luați-le în ordinea firească: mai întâi cartea, apoi filmul!

Advertisements

One thought on “Mandolina Căpitanului Corelli – o poveste de neratat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s