The Lobster – A fi singur sau într-o relație?

79027645349865d432662d9e4e919a6cA fi single în zilele noastre este o povară. Cunoștințele, colegii, uneori chiar și rudele și prietenii înțeleg cu greu că este o alegere personală.
Presiunea din partea societății este mai mult decât evidentă: ești normal doar dacă ești într-o relație. Heterosexuală, se înțelege. Dacă dorești să te angajezi sau vrei să obții un credit bancar, starea civilă te poate ajuta să obții un scor mai bun sau dimpotrivă.

Iar dacă mai ai și peste 30 de ani, oamenii nu pot accepta celibatul tău ca pe o stare de normalitate. Nu, sigur ești defect, ceva este în neregulă cu tine! Te privesc cu milă și cu circumspecție, eventual îți dau sfaturi cum să depășești acest neajuns. Te încurajează să-ți găsești pe cineva, căci altfel e de rău; eventual, se străduiesc să-ți facă o “lipeală”, căci e clar – singur ești inapt în a-ți găsi o pereche.

Pornind probabil de la aceste considerente a fost realizat filmul The Lobster în anul 2015. Pelicula este o coproducție internațională și marchează debutul regizoral în limba engleză a regizorului grec Yorgos Lanthimos. Filmările au avut loc în Dublin și în câteva comitate irlandeze, cadrele frumoase fiind unul din plusurile peliculei.

Trebuie să recunosc că filmul nu seamană cu nimic din ce am vizionat înainte și nu este ușor de digerat. Se îndepărtează de clișeele și canoanele cinematografice hollywoodiene. Avem de-a face cu o fabulă, cu o dramă absurdă cu accente de comedie neagră pe alocuri. The Lobster merită văzut pentru distribuție și jocurile actoricești, pentru ideile despre poziția individului în societate împinse până la extreme. Și l-am urmărit curios și pentru a vedea ce se va întâmpla cu eroii principali.

David (Colin Farnell) este părăsit de soția lui după 12 ani de mariaj. El este escortat la un hotel în afara orașului unde se rezolvă astfel de probleme: persoanele singure au un termen limită de 45 de zile pentru a-și găsi un partener, altminteri vor fi transformate într-un animal pe care și-l aleg singure când completează formalitățile de cazare. De altfel, câinele care îl acompaniază pe David este fratele său mai mare care nu a reușit să se cupleze în acest hotel.

Regulile și ritualurile neobișnuite ale locului au scopul nobil de a-și ajuta rezidenții în aflarea jumătății: masturbarea este interzisă și crunt pedepsită, dar stimularea sexuală, fără finalizare, de către o cameristă franceză este obligatorie. Oaspeții participă la petreceri și seminarii propagandistice în care li se prezintă avantajele vieții de cuplu prin intermediul unor schițe scurte, ridicole.

Rezidenții pot să-și prelungească șederile și implicit șansele de a se cupla dacă participă la vânători de oameni singuri în pădure. Fiecare singuratic tranchilizat și capturat le prelungește termenul limită cu încă o zi.

Cei care reușesc să-și găsească pe cineva trec la secțiunea de cupluri a hotelului, izolată de cea pentru singuratici. Dacă în cuplurile astfel formate apar neînțelegeri, li se repartizează copii care se presupune că aplanează conflictele și sudează un cuplu. Dacă reușesc să se înțeleagă și trec cu bine de termenul de o lună, li se permite întoarcerea în oraș la o viață “normală”.

În pădure există o “mișcare de rezistență” formată din singuratici evadați de la hotel. Ei se situează la polul opus reglementărilor hotelului: orice tentativă de flirt sau poveste de dragoste este pedepsită cu mutilarea.

Filmul beneficiază de o distribuție internațională și m-am bucurat să-i revăd pe Colin Farrell, Rachel Weisz, Ben Wishaw și Léa Seydoux pe care i-am apreciat mult și îmi sunt dragi și din alte apariții.

 

Bogdan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s