Albinoni și Violoncelistul din Sarajevo

violoncelistul-din-sarajevo_1_fullsizeDacă săptămâna trecută vorbeam despre muzica din romanele lui Murakami, astăzi aș vrea să vă prezint pe scurt o poveste adevărată care a inspirat un roman. Pe durata asediului orașului Sarajevo din timpul războaielor bosniace care au zguduit Europa acum nu foarte mulți ani, violoncelistul Vedran Smailovic a început să cânte Adagio-ul lui Albinoni ca o formă de protest față de atrocitățile războiului și ca un îndemn la pace. Gestul său a ridicat moralul oamenilor și, în mijlocul dezastrului, a fost un mod de a le arăta că frumosul există încă în lume.

0x768_1399664468622_evstafiev_bosnia_celloInspirat de această poveste, Steven Galloway a scris un roman intitulat Violoncelistul din Sarajevo. Este povestea a patru destine care se intersectează și sunt influențate de muzica violoncelistului. Acesta asistă neputincios, privind de la o fereastră, la moartea prietenilor și vecinilor săi în urma unui bombardament. Se hotărăște atunci, ca în memoria lor, să cânte timp de 22 de zile Adagio-ul mai sus amintit. O carte emoținantă despre urâțenia războiului, frumusețea interioară a oamenilor, viața într-unul dintre cele mai crunte momente ale orașului.

Despre viața venețianului Albinoni nu se știe mare lucru, o parte dintre lucrările sale fiind pierdute în timpul bombardamentului asupra Dresdei din cel de-al doilea război mondial. În plus, lucrările sale nu au fost publicate decât postum, așadar nu știm ce impact au avut creațiile sale în epoca în care a trăit. Redescoperit, Albinoni îl va inspira printre alții și pe Bach.

Adagio-ul despre care vorbim este considerat de unii specialiști ca fiind, de fapt, realizarea unui alt compozitor, Remo Giazotto. Indiferent de cine l-a compus, acest lucru nu știrbește cu nimic frumusețea muzicii. Eu cred că este una dintre cele mai frumoase și pătrunzătoare bucăți muzicale scrise vreodată. Vă invit să o ascultați și să vă imaginați cum trebuie să fi sunat pe străzile distruse ale orașului Sarajevo.

Diana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s