The Young Pope – vizonar, nebun sau amândouă?

n2fhpyizPrimul sezon din The young Pope a fost una dintre cele mai mari surprize ale anului trecut. Serialul, produs de HBO s-a dovedit a fi o adevărată încântare din cauza dialogurilor spumoase, a actorilor care se potrivesc cu personajele și a superbelor imagini care reconstituie Vaticanul – filmul a fost în întregime filmat în studiouri și nu în Vatican.

O altă plăcere păcătoasă a fost să îl văd pe frumușelul de Jude Law jucând rolul celui mai tânăr papă din istorie. Treptat, am devenit acaparată de modul în care înțelege să îi dea viață lui Lenny Belardo și obsesiilor sale și am uitat că e frumușel. A rămas doar un actor care face un rol foarte bun. Considerat sfânt de către apropiați și văzut ca un impostor și o amenințare pentru Biserică de către adversarii săi, noul papă se dovedește o nucă greu de spart.

Ales papă în urma unor jocuri de culise, cardinalii considerându-l mult mai ușor de manevrat decât pe ceilalți candidați, Lenny va încerca să schimbe fața papalității după porpriie idei. Conștient de aspectul său fizic, el va refuza să se lase fotografiat și filmat, va refuza să își imprime chipul pe suvenirurile care se vând în magazinele din jurul Vaticanului și va refuza orice apariție publică. Obsedat de părinții săi hippie care îl părăsiseră în copilărie lăsându-l la un orfelinat catolic, Lenny nu va înceta să îi caute pentru a afla motivul pentru care l-au părăsit, dar și pe Dumnezeu și iubirea adevărată.

Cardinalii se vor poziționa fie alături de el fie împotriva sa. Discuțiile despre soarta Bisericii și menirea acesteia în secolul XXI sunt interesante și antrenante. Înscenărilor și  încercărilor de șantaj și seducție, Lenny Belardo le va face față uneori cu simplitate, alteori cu manevre demne de un mare general. Deciziile pe care le va lua își vor găsi explicațiile, uneori surprinzătore, spre finalul sezonului. Lenny oscilează, după mine, între dorința de a readuce Biserica către ceea ce semnifică ea cu adevărat, de a o dezbrăca de podoabe pe de o parte,  și frustrările legate de povestea tristă a propriei copilării  pe cealaltă parte. De aceea va lua uneoridecizii controversate și care te vor face să te întrebi dacă a luat-o razna sau are un plan și o viziune..

Filmul are câteva momente absolut delicioase care i se datorează lui Jude Law, dar în egală măsură și lui Diane Keaton și lui Silvio Orlando care îi dă viață cardinalului Voiello. Pe alocuri cinic, pe alocuri crud, dar în cea mai mare parte cald și luminos, serialul vă va încânta cu siguranță. Sper ca HBO să îl continue pentru că eu abia aștept să văd ce mai urmează.

Diana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s