Nu-i ușor să fii regină – gânduri pe marginea unui roman de Philippa Gregory

imblanzirea-regineiTrebuie să recunosc că am o mare pasiune pentru elementele de cultură și civilizație britanice, indiferent că vorbim despre literatură, muzică, film, istorie, arhitectură ș.a.m.d.

Cărțile Philippei Gregory, o scriitoare publicată la noi de Editura Polirom, îmi plac din mai multe motive. În primul rând, este o povestitoare foarte talentată și o apreciez nu doar pentru felul în care scrie, ci și pentru că romanele sale sunt excelent documentate. În al doilea rând, relatările Philippei Gregory au la bază evenimente și personaje istorice adevărate. În plus, are obiceiul de a-și alege subiecte controversate sau cărora istoricii nu le-au acordat o importanță adecvată.

În general, personajele centrale din cărțile sale sunt regine din trecutul Angliei și, pentru a mări și mai mult miza, acestea sunt vocile narative, cele care ne deapănă poveștile și destinele lor.

Îmblânzirea Reginei a fost publicată de cei de la Polirom în anul 2016. Eroina acestui roman istoric este Katherine Parr, ultima soție a regelui Henry VIII. Rămasă recent văduvă, Katherine este îndrăgostită până peste cap de nobilul Thomas Seymour, frate al soției anterioare a regelui, Jane Seymour, singura din suita lui de soții care a dăruit Angliei un prinț moștenitor.

Aflată la curtea regelui, datorită frumuseții ei deosebite, Katherine devine imediat favorita acestuia. Henry VIII o cere în căsătorie, deși ea nu-și încheiase încă perioada de doliu. În ciuda impedimentelor menționate, Katherine îi acceptă propunerea – nu te poți opune dorințelor unui rege, decât dacă dorești să devii mai scurt de un cap, la propriu…

Conviețuirea cu regele este precum un vals dansat cu moartea: trebuie să te miști cu abilitate și eleganță, dar să fii mereu cu ochii pe coasă. În scurt timp, Katherine își dă seama că nu doar trebuie să-și ascundă sentimentele față de Thomas, iubirea vieții ei, ci să și pară îndrăgostită de un om labil, narcisist, inconsecvent și imprevizibil, violent, lipsit de scrupule și viclean. Cu o stare de sănătate precară, îmbătrânit și cu toane schimbătoare, Henry ordona cu foarte mare ușurință pedepse cu moartea, chiar și în lipsa unor capete de acuzare întemeiate, ale soțiilor, ale rudelor, prietenilor și aliaților săi.

De aceea, Katherine are nevoie să fie mereu vigilentă și cu un autocontrol suprauman pentru a supraviețui. Cultivată, fără ambiții politice, trebuie să fie mereu diplomată în relațiile de la curte unde partizanii catolicismului și inițiatorii reformei se confruntă pentru a intra în grațiile regelui și pentru a-și extinde influența. Regina are un aliat de nădejde și o sfătuitoare în persoana lui Nan, sora ei și principala doamnă de onoare din suita ei. Nan o pune la curent cu intrigile curții, o încurajează și o îndrumă să-l influențeze pe rege în reforma religioasă a țării. Se are în vedere folosirea limbii engleze în cultul religios, liberul acces al maselor în lecturarea Bibliei și a cărților de cult și desprinderea de hegemonia Vaticanului.

Katherine face mai mult decât a fi o protectoare a reformei: fiind o persoană erudită, se implică personal în a traduce psalmi și rugăciuni din limba latină în engleză.
Ea mai are un merit aparte – este cea care reunește familia lui Henry sub același acoperiș și îl determină să dea un statut clar prințeselor Mary și Elisabeth care nu erau recunoscute ca fiice legitime ale regelui.

După o vreme, regele se va folosi de soția sa pentru a juca pe degete cele două grupări religioase rivale, devenind totodată gelos și persecutor al ei din pricina realizărilor și a influenței ei crescânde.

Mai multe vă las să descoperiți singuri. Cu atât mai mult cu cât cărțile Philippei Gregory (are alte 9 titluri publicate de Editura Polirom) se citesc ușor, cu plăcere, dar fără a fi lecturi superficiale. Autoarea chiar știe să mențină viu interesul cititorilor săi până la ultimele file ale romanelor sale.

Bogdan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s