Artistul de vineri – Benvenuto Cellini

Benvenuto Cellini a scris una dintre cele mai savuroase și nostime autobiografii. Cartea se întitulează, simplu, Viața lui Benvenuto Cellini scrisă de el însuși. Nu știu dacă a fost reeditată, eu am citit-o într-o ediție apărută înainte de 1989 la editura Meridiane. Pe lângă scriitor, poet și sculptor, Cellini este creatorul unora dintre cele mai delicate și frumoase obiecte de orfevrărie pe care le-am văzut vreodată.

Cellini s-a născut la Florența în familia unui creator de instrumente muzicale, dar, deși tatăl său și-ar fi dorit să îl urmeze în meșteșugul său, el a ales să învețe să lucreze în aur. Benvenuto duce o viață aventuroasă, cutreieră Italia și se stabilește la Roma unde creează o mare parte dintre obiectele sale renumite. Nu se liniștește și, ca urmare a unor dueluri și scandaluri, este obligat să plece la Florența, Veneția și apoi în Franța.

Se va întoarce la Florența după ce va intra în conflict cu amanta regelui Francisc I, ducesa d’Etampes. Va continua să lucreze până la moartea sa în 1571.

Vă prezentăm o galerie cu câteva dintre lucrările sale:

 

Diana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s