În spatele vălului – 5 cărți despre viața în lumea islamică

vanatorii-zmeie1. Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini, editura Niculescu

Dacă nu ați citit până acum Vânătorii de zmeie, credeți-mă, ați pierdut una dintre cele mai frumoase și emoționante cărți pe care le-am citit. Cartea ne prezintă un Afganistan plin de culoare, viață și bucurie, adică viața înainte de talibani, dar și transformările pe care aceștia le aduc și tragediile pe care le generează. Prietenia dintre Hassan și Amir depășește barierele sociale și prejudecățile pentru ca, în final, unul dintre ei să se sacrifice în numele acestei prietenii în timp ce celălalt se dovedește slab și laș în fața greutăților și amenințărilor. Hosseini scrie atât de bine încât, inevitabil, trăiești alături de eroii săi bucuriile, eșecurile și tragediile. O carte care merită să își găsească locul în biblioteca fiecăruia dintre noi.

Cartea a fost ecranizată în 2007, dar, ca de obicei, cartea este mult mai bună.

eu-sunt-malala-cover_big2. Eu sunt Malala de Malala Yousafzai, editura Art

Eu sunt Malala este  cartea autobiografică a Malalei, o tânără pakistaneză care a fost împușcată în cap de un taliban pentru că îndrăznise să descrie pe un blog viața sub dominația acestora. În plus, Malala milita pentru ca femeile să aibă acces la educație și să beneficieze de drepturi civile. Malala a primit, de altfel, premiul Nobel pentru Pace în 2014. Cartea descrie viața Malalei în familie, rolul important pe care l-a jucat tatăl său, poet și proprietar de școală, în dezvoltarea ideilor și a modului Malalei de a gândi. Se mai vorbește în carte despre colegi, blog, talibani și plecarea în Pakistan. Cartea merită citită pentru că este un model de voință, moralitate și coloană vertebrală și dovedește că poți schimba lumea indiferent de vârstă.

Despre viața Malalei a fost făcut un film documentar care cuprinde multe dintre informațiile din carte:

ceea-ce-ziua-datoreaza-noptii_1_fullsize3. Ceea ce ziua datorează nopții de Yasmina Khadra, editura Spandugino

Cartea ne poartă în Algeria și ne descrie viața lui Yousef/Jonas din anii 1930 până în zilele noastre. Diferențele dintre creștini și arabi, sărăcia din cartierele orașului Oran, portretele oamenilor mai buni sau mai răi care le populează, o poveste de dragoste care ne duce din Oran pe străzile Marsiliei, războiul și atrocitățile sale, sentimentul de dezrădăcinare trăit de francezii care au fost siliți să părăsească Algeria sunt tot atâtea subiecte pe care Khadra le atinge cu finețe și sensibilitate.

Un citat din carte, care mie mi-a plăcut și care răspunde la întrebarea tânărului Yousef adresată unchiului său, dacă arabii sunt leneși:

Nu suntem leneși. Ne luăm doar răgazul de a trăi. Ceea ce nu e cazul occidentalilor. Pentru ei, timpul înseamnă bani. Pentru noi, timpul nu are preț. Un pahar de ceai ajunge să ne facă fericiți, pe când pentru ei nici o fericire nu e de ajuns. Asta-i singura diferență, băiatul meu.

Din nou, vorbim despre o carte care a fost ecranizată în 2012.

azar-nafisi-citind-lolita-in-teheran4. Citind Lolita la Teheran de Azar Nafisi, editura Rao

Una dintre cărțile care îmi este extrem de dragă, pentru că îmi confirmă pentru a mia oară că dragostea de cărți unește oamenii de pretutindeni, îi alină și îi întărește atunci când au nevoie. Cartea autobiografică ne spune povestea unei profesoare de literatură care refuză să accepte regulile unui stat teocratic și totalitar. Împreună cu un grup de fete, foste eleve, pune bazele unui fel de club de lectură unde se întâlnesc Șeherezada, Lolita lui Nabokov și personajele lui Jane Austen. O formă de protest într-o lume închisă și absurdă, o formă de evadare dintr-o viață îngrădită de reguli stupide. Una dintre cele mai frumoase cărți despre literatură și rolul pe care aceasta îl poate juca în viața fiecăruia dintre noi.

Din câte am înțeles și această carte ar fi în curs de ecranizare.

in-pielea-unei-jihadiste-o-marturie-despre-filierele-de-recrutare-ale-statului-islamic-traducere-de-nicolae-constantinescu5. Memoriile unei jihadiste de Anna Erelle apărută la editura Polirom

Despre această carte am mai scris la un moment dat în altă parte, dar cred că merită inclusă în acest top modest pentru că încearcă să răspundă la una dintre întrebările pe care și le pune oricine urmărește știrile: cine sunt, de unde vin și cât de proaste sunt fetele care își părăsesc casa, familia și țara pentru a pleca să se alăture ISIS. Anna Erelle este o jurnalistă de investigație care își creează un cont fals pe internet și intră în legătură cu unul dintre membrii importanți ai ISIS care se ocupă cu recrutarea tinerelor pentru Statul Islamic. Vă las să descoperiți singuri cât de convingătoare pot fi aceste metode, ce nivel de conversație au cei doi și cum se finalizează această anchetă. Ce pot să spun este că niciodată nu ne putem feri copiii de promisiunile unei vieți mai palpitante decât cea de acasă.

Diana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s