Ce se află dincolo de abis?

bons-baisers-dhollywood-french-posterAtunci când aveți prilejul, vă îndemn să vizionați și filme mai vechi. Când spun “vechi”, nu mă refer neapărat la pelicule din perioada de început sau la cele clasice realizate de Hollywood, ci la orice titlu anterior anilor 2000.

Majoritatea dintre noi a auzit de Carrie Fisher, cunoscută de noi mai ales ca Prințesa Leia din seria Star Wars. În decembrie anul trecut, Carrie a plecat într-o “călătorie interstelară” fără întoarcere în care a urmat-o, doar la o zi diferență,  și mama ei – actrița Debbie Reynolds.

Recunosc că, dincolo de aparițiile în Star Wars, până la evenimentele tragice din decembrie 2016 nu știam mare lucru despre Carrie Fisher. Astfel, am fost surprins să aflu că, pe lângă actorie, ea s-a remarcat ca romancieră și scenaristă.

Cu filmul Postcards from the Edge, apărut în 1990, Fisher îmbină tocmai aceste două pasiuni/profesii : pelicula este ecranizarea unuia din romanele sale cu tentă semi-autobiografică, ea semnând și scenariul pentru adaptarea pentru marele ecran.

Filmul este o dramă cu accente de comedie și înfățișează relația complicată și toxică dintre o mamă și fiică, ambele actrițe bine cotate.

Actrița Suzanne Vale (Meryl Streep) ajunge într-un punct critic al carierei sale din cauza unei supradoze și este dusă  la o clinică de dezintoxicare. Evenimentul nu va fi doar o știre de senzație, ci va provoca și o reacție dură din partea industriei cinematografice. Astfel, când este pregătită să-și reia activitatea, casele de producție o acceptă pe platourile de filmare doar dacă trăiește sub custodia unei persoane responsabile. Pe lângă aceste prevederi contractuale de asigurare, ea trebuie să efectueze periodic teste antidrog. Cea care o preia de la clinica de dezintoxicare și își asumă custodia Suzannei este mama ei, actrița Doris Mann (interpretată magistral de Shirley MacLaine).

Nici până atunci ușoară, viața lui Suzanne devine o corvoadă: trebuie să facă față coabitării cu mama ei – actriță legendară, dar o persoană egocentrică, manipulatoare, competitivă, indiscretă și gălăgioasă, dependentă la rându-i de alcool. De timpuriu, fiica s-a străduit din greu nu doar să devină o actriță consacrată, ieșind de sub umbra copleșitoare a mamei, ci și să se vindece de rănile provocate de aceasta în copilărie, fiind departe de idealul unei mame obișnuite.

Fără a fi o capodoperă, filmul merită văzut pentru prestațiile deosebite ale celor două protagoniste, dar și pentru câțiva actori foarte buni în roluri secundare: Annette Bening, Gene Hackman și Dennis Quaid.

De asemenea, este foarte interesant și pentru că te ajută să tragi un pic cu ochiul la ceea ce se întâmplă în spatele camerelor de luat vederi și să înțelegi că, a fi vedetă, nu înseamnă doar să ai parte de glorie și lux; în afară de talent și înfățișare (în cazul unora dintre ei) actorii sunt și ei oameni ca și noi…

Bogdan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s