Vrăjitoarea Adevărului sau cum poți evada într-o carte

susan-denard-vrajitoarea-adevarului-c1Vrăjitoarea Adevărului de Susan Dennard este primul volum dintr-o serie de romane fantasy reunite sub numele de Tărâmul Vrăjitorilor. Autoarea – biolog marin de profesie, pasionată de lectură, karate și gaming, după cum ea însăși recunoaște – reușește ceea ce în secret își dorește orice cititor de fantasy / science-fiction: să creeze o lume și să o transpună într-o carte care să placă cititorilor din întreaga lume. Trebuie să mai spunem că cea mai bună prietenă a autoarei este Sarah J. Maas, autoarea seriei Tronul de Cleștar, o altă serie foarte bine scrisă și cu succes la public.

Recunosc că îmi plac romanele fantasy în care eroinele nu sunt niște domnițe neajutorate care așteaptă să fie salvate de Făt-Frumos. Îmi plac cărțile în care personajul principal este o tânără care reușește prin propriile forțe să își croiască drum și să își îndeplinească visele. Atunci când sunt chiar două eroine plămădite din acest fel de aluat, îmi spun că e cu atât mai bine.

Safyia și Iseult sunt protagonistele din Vrăjitoarea adevărului. Diferite ca prezență fizică, dar mai ales ca temperament, cele două se completează reciproc și formează o pereche de neoprit. Mai mult, se completează atât de bine, încât se pare că formează un binom legendar în lumea creată de Dennard, binom cunoscut sub numele de Cahr Awen. Cele două sunt vrăjitoare, Safyia, singura vrăjitoare a Adevărului rămasă și Iseult vrăjitoare a Firului. Safyia știe când cineva minte, ceea ce este un dar foarte căutat într-o lume dominată de intrigi și aparențe. Iseult vede legăturile care se formează între viețile oamenilor din jurul ei și face parte dintr-un trib numit Nomatsi, ceea ce stârnește în cei mai mulți sentimente de ură și repulsie.

Cele două vor deveni protagonistele unui șir de aventuri frumos construite, în timpul cărora cititorii vor face cunoștință și cu prințul Malik, vrăjitor al Aerului, dar și cu Aeduan, vrăjitor al Sângelui, călugăr și asasin. Mi-au plăcut ambele personaje masculine și abia aștept să văd unde îi vor purta aventurile viitoare.

Mi-au plăcut conceptele originale, ideea unui Păpușar din umbră care influențează cursul evenimentelor, puterile vrăjitorilor care o pot lua razna la un moment dat, dialogurile amuzante și modul în care au fost construite regatele, atât de diferite unul de celălalt, dar în același timp, legate între ele printr-un trecut greu și dureros. Mi-a mai plăcut faptul că personajele evoluează de-a lungul cărții, se maturizează și nu rămân înțepenite în rolul inițial.

Cred că este o carte care merită citită într-un weekend pentru că vă va relaxa, amuza și intriga în aceeași măsură.

Diana

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s