Despre dragoste și alte năbădăi

athony-trollope-doctorul-thorne_c1Sunt un admirator înfocat al literaturii clasice și totodată fascinat de era victoriană și Belle Époque. Dacă aș putea călători în timp – și o fac într-o anumită măsură prin intermediul lecturilor și al filmelor – aceste perioade ar fi în capul listei destinațiilor mele “turistice”.

De aceea Doctorul Thorne al lui Anthony Trollope a fost o alegere de lectură naturală. Faptul că Julian Fellowes, creatorul seriei Downton Abbey,  urmează să facă un serial după cartea lui Trollope pentru cei de la Amazon Chanel a fost un argument în plus.

Ca autor, Anthony Trollope a fost reabilitat destul de târziu , el intrând, într-un final, în panteonul scriitorilor britanici clasici. De altfel, parcurgând paginile romanului de față, am ajuns a-l considera un Jane Austen “au masculin”, preferându-l totuși pentru ironia subtilă care răzbate aproape din fiecare filă.

Cartea este o lectură destul de consistentă. Sunt urmărite destinele mai multor personaje care ajung să se intersecteze și să se influențeze reciproc. Primele capitole ale cărții prezintă un scurt istoric al personajelor și al legăturilor dintre ele. Este bine să fie citite în tihnă și cu atenție. Îndată ce s-a trecut de ele, răbdarea  cititorului va fi răsplătită.

Povestea centrală este una de iubire și trebuie să recunosc că va fi un pic mai mult pe gustul doamnelor, decât al domnilor, dar nu se știe niciodată… Protagoniști sunt Mary, nepoata doctorului Thorne, o tânără inteligentă, modestă și loială, dar săracă și cu origini îndoielnice și Frank Gresham, un tânăr nobil ca origine și caracter. Acesta este supus presiunilor familiei de a se căsători cu o femeie avută, astfel încât domeniul Greshamsbury să rămână în familie. Moșia lor este la discreția unor  creditori – Sir Roger Scatcherd și a fiului acestuia, Sir Louis, care devine și el pretendent la mâna lui Mary.

Subiectul poate părea un clișeu la o evaluare superficială, dar se dovedește a fi o lectură foarte plăcută. În plus, Anthony Trollope își construiește personajele inteligent, pendulând între duioșie și ironie fină, dar întotdeauna înțelegător față de slăbiciunile firii umane. Evită să le “încarcereze” în personaje pozitive și personaje negative, ca un psiholog experimentat. Savoarea lecturii vine și din dialogurile inteligente și spirituale. Cartea a apărut la Editura Nemira în colecția Babel.

Așa că mă întreb: oare cum o fi și serialul? Trailerul pare promițător, nu-i așa?

Bogdan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s