Viață după viață de Kate Atkinson sau omul din greșeli învață

_20170217_014433.jpgRecunosc că ceea ce m-a atras în primele clipe la cartea Viață După Viață  este coperta. Îmi plac foarte mult vulpile pentru frumusețea lor, adaptabilitatea fenomenală la cele mai vitrege condiții de viață și pentru inteligența lor vie. Într-o anumită măsură, consider vulpea animalul meu totem.

Romanul are o structură neobișnuită, jonglând cu planurile temporale pentru a descrie viețile alternative posibile  ale Ursulei Todd (“todd” în engleza veche înseamnă “vulpe”). Autoarea reinventează într-o manieră originală ideea de reîncarnare: Ursula moare de mai multe ori de-a lungul povestirii, dar se reîntrupează în aceeaşi persoană, în aceeași familie, la aceeași dată și în aceleași împrejurări istorice – cu câțiva ani înaintea celor două conflagrații mondiale.

Scopul acestor restarturi este de a da alt curs vieților dramatice ale celor dragi, învățând din propriile greșeli, schimbând mici detalii și acțiuni care au consecințe greu de cuantificat inițial. Ursula nu-și amintește amănunțit, trecând dintr-o viață alternativă în alta, ce s-a întâmplat cu ea și cu cei dragi, dar are presentimente, senzații de déjà-vu și acționează instinctual pentru a preveni anumite catastrofe. Din aceste motive, este considerată, chiar și de cei din familie, excentrică, chiar un pic labilă, ajungând să aibă ședințe regulate cu un psihiatru.

În derularea fascinantă a vieților Ursulei, ea se naște mereu la aceeași dată, pe 11 februarie 1910. Într-un episod, nu supraviețuiește nașterii, fiind  asfixiată de cordonul ombilical. În următorul, la o vârstă fragedă se îneacă în ocean. În următoarea viață trece peste aceste obstacole fatale pentru a muri căzând de la o fereastră a casei în care locuia cu familia…

Din aproape în aproape, Ursula va deveni o femeie puternică și puterea ei nu vine doar din lecțiile învățate și de care este parțial conștientă, ci din altruismul ei, din dorința de a face bine celor din jur, mergând până la sacrificiul de sine.

Romanul este minunat scris, iar descrierile Londrei bombardate în timpul celui de-al doilea război mondial și ororile la care Ursula este martoră, îmi vor rămâne în minte pentru multă vreme. Cred, așadar, că Viață După Viață este o carte la care mă voi întoarce cu drag și care ar trebui să își găsească locul în orice bibliotecă.

Bogdan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s